Μύκητας νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών ή η μυκητίαση (ή η ονυχομυκητίαση) είναι η μόλυνση ενός ή περισσοτέρων νυχιών που προκαλείται από την παρουσία συγκεκριμένων μυκήτων. Αυτή η μόλυνση των νυχιών μπορεί αρχικά να εμφανιστεί με ένα μικρό λευκό ή κίτρινο σημείο (αλλά μπορεί επίσης να είναι καφέ ή πράσινο) επηρεάζοντας ένα περιορισμένο μέρος του νυχιού.

Εάν ο μύκητας δεν αντιμετωπιστεί, ο μύκητας τείνει να εξαπλωθεί και να επιτεθεί σε μια μεγαλύτερη περιοχή του νυχιού – το προσβεβλημένο νύχι γίνεται μεγαλύτερο και μπορεί να ξεφλουδίσει ή να πέσει, προκαλώντας πόνο και δυσφορία – και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τα άλλα νύχια.

Τι είναι ο μύκητας των νυχιών;

Τα νύχια επηρεάζονται συχνότερα από τα νύχια των χεριών, καθώς το ζεστό, υγρό περιβάλλον μέσα στα παπούτσια είναι η καλύτερη κατάσταση για να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί ο μύκητας. Επιπλέον, τα νύχια τραυματίζονται συχνά από εξωτερικό τραύμα ή από τη χρήση σφιχτών παπουτσιών ή για αθλητικές δραστηριότητες. Στα ήδη προσβεβλημένα νύχια είναι πιο εύκολο να ριζώσει ένας μύκητας.

Ποιες είναι οι αιτίες του μύκητα των νυχιών;

Οι λοιμώξεις των μυκήτων των νυχιών προκαλούνται συνήθως από πολλούς μύκητες, συμπεριλαμβανομένων των Candida albicans, Trichophyton και Epidermophyton. Τα καλούπια και οι ζύμες (όπως το Aspergillus) μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να αυξήσουν την αλλοίωση. Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου συνίσταται στη συχνότητα ζεστού και υγρού χώρου, όπως αποδυτήρια γυμναστηρίων και πισινών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών; Τα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών περιλαμβάνουν συνήθως:

 •     αύξηση της ευθραυστότητας και ευθρυπτότητας του προσβεβλημένου νυχιού
 •     παραμόρφωση του νυχιού
 •     το ματ φύλλο και με διαφορετικά χρώματα στο εσωτερικό
 •     μια φλεγμονή των ιστών κοντά στο νύχι.

Τα μολυσμένα νύχια μπορούν επίσης να ανυψωθούν και να αποσπαστούν από το κρεβάτι των νυχιών (ονύγχωση), να προκαλέσουν πόνο, μυρωδιά.

Πώς μπορεί να προληφθεί ο μύκητας των νυχιών;

Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μύκητα των νυχιών και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο συχνών λοιμώξεων, είναι καλύτερο να διατηρήσετε καλή υγιεινή χεριών και ποδιών:

 • Κρατήστε τα πόδια σας στεγνά και καθαρά όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφεύγοντας πολύ ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, κυρίως εάν συχνάζουν πολλά άτομα (όπως αποδυτήρια γυμναστηρίου και πισίνες).
 • Κρατήστε τα νύχια κοντά, στεγνά και καθαρά.
 • Φοράτε κάλτσες που επιτρέπουν στα πόδια σας να ιδρώνουν και να τα αλλάζουν συχνά, ειδικά εάν τα πόδια σας έχουν την τάση να ιδρώνουν πολύ
 • Όποτε είναι δυνατόν, αλλάξτε κλειστά παπούτσια με ανοιχτά.
 • Φοράτε λαστιχένια γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας από την υπερβολική έκθεση στο νερό.
 • Μην κόβετε το δέρμα γύρω από τα νύχια (ώστε να μην διευκολύνετε την είσοδο των μικροβίων).
 • Μην περπατάτε χωρίς παπούτσια στα αποδυτήρια και ντους γυμναστηρίων και πισινών.
 • Φοράτε πάντα παντόφλες στην πισίνα.
 • Μην κρύβετε τις μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών κάτω από το σμάλτο: η παρουσία του σμάλτου βοηθά στην παγίδευση της υγρασίας και επιδεινώνει τη λοίμωξη.
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού αγγίξετε ένα μολυσμένο νύχι.

Διάγνωση. Για να κάνετε διάγνωση του μύκητα των νυχιών, θα πρέπει να δείξετε τα προσβεβλημένα νύχια ή τα νύχια σε έναν δερματολόγο. Για να βεβαιωθείτε για τη διάγνωση, ένα κομμάτι ενός νυχιού λαμβάνεται και τοποθετείται κάτω από το μικροσκόπιο όπου μπορείτε να δείτε τα φυσιολογικά συστατικά των μυκήτων: υφές και σπόρια.

Θεραπείες. Για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών υπάρχουν πολλές επιλογές για να αποφασίζετε, κατά καιρούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης:

 •     Αντιμυκητιακές αλοιφές για να εξαπλωθούν στο μέρος που επηρεάζεται από τον μύκητα (μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με στοματική θεραπεία).
 •     Κρέμα με βάση το κολλοειδές θείο και το σαλικυλικό οξύ.
 •     Αντιμυκητιασικά σμάλτα για τοποθέτηση του προσβεβλημένου νυχιού (θεραπεία που θεωρείται συνήθως μόνο σε περίπτωση ήπιων μόνο επιφανειακών λοιμώξεων).

Για να διευκολυνθεί η διείσδυση των αντιμυκητιασικών προϊόντων, το φύλλο αλέθεται, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες.

Τα δραστικά συστατικά στα οποία βασίζεται ο θεραπευτικός τύπος Fresh Fingers είναι η κλοτριμαζόλη, το λιμονένιο, το εκχύλισμα μελιού και ένα σημαντικό σύμπλεγμα βιταμινών που τρέφουν το δέρμα και τα νύχια με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία επούλωσης και ανάκαμψης.

Όντας με τη μορφή ψεκασμού, η θεραπεία απορροφάται πολύ γρήγορα από το δέρμα, το οποίο βοηθά στην άμεση ανακούφιση των κύριων συμπτωμάτων μυκητιασικής λοίμωξης, κνησμού, εξανθημάτων, δυσάρεστων οσμών και υπερβολικής εφίδρωσης.

Πώς αναγνωρίζετε τον μύκητα των ποδιών ή το “πόδι του αθλητή”;

Η πιο κοινή μορφή εκδήλωσης του μύκητα των ποδιών είναι η διαγεννητική μορφή. Εκτός από αυτό, υπάρχουν δύο άλλες εκδηλώσεις: η φυσαλιδώδης μορφή και η κερατοτική μορφή. Τα πρώτα συμπτώματα της διαγεννητικής εκδήλωσης του μύκητα των ποδιών είναι η έντονη αίσθηση κνησμού στους χώρους μεταξύ των δακτύλων και της δυσάρεστης μυρωδιάς. Αντιμετωπίζοντας από την αρχή, αυτή η μορφή της νόσου ανταποκρίνεται πολύ καλά στις φυσικές θεραπείες.

Η φυσαλιδώδης μορφή χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυστιδίων γεμάτων υγρών και η εξέλιξή της συμβαίνει σε φάσεις, περιόδους ηρεμίας ακολουθούμενες από περιόδους κατά τις οποίες εμφανίζονται τα κυστίδια. Η τρίτη μορφή εκδήλωσης, η κερατοτική μορφή, επηρεάζει έντονα το δέρμα στη σόλα του ποδιού και της φτέρνας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, ξηρό δέρμα που οδηγεί σε πάχυνση και ρωγμές. Η μορφή της κερατοειδούς εκδήλωσης μπορεί πολύ γρήγορα να εξαπλωθεί στα νύχια, προκαλώντας έτσι ονυχομυκητίαση.

Πώς αναγνωρίζεται ο μύκητας των νυχιών ή ο μύκητας των νυχιών;

Η πιο κοινή αιτία μυκητιασικών λοιμώξεων των νυχιών είναι η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων σε αυξημένη δραστηριότητα, υποδήματα που δεν επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και διατηρεί την υγρασία, δημιουργώντας έτσι ένα τέλειο περιβάλλον για την αναπαραγωγή μυκητιακών κυττάρων. Τα πρώτα σημάδια της μυκητίασης είναι ο αποχρωματισμός ενός μικρού μέρους του νυχιού, τότε το νύχι γίνεται λευκό, θαμπό και στη συνέχεια γίνεται παχύ και γίνεται κίτρινο-καφέ.

Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, τα νύχια πυκνώνουν, γίνονται εύθραυστα και με την πάροδο του χρόνου οποιαδήποτε πίεση που ασκείται σε αυτά είναι επώδυνη. Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται συνήθως στα νύχια. Η εμφάνιση αυτής της κατάστασης των νυχιών μπορεί να σηματοδοτήσει ανοσολογικές ανεπάρκειες.

Σχολιάστε